Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Това заяви 

...
Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Това заяви 
Коментари Харесай

Радев: Президентската институция задава политическия дневен ред и е бариера срещу лобизма

Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Това заяви  президентът Румен Радев по време на доклада си за третата година от работата си на " Дондуков " 2.

Като образец уточни изборното законодателство. Държавният глава добави, че Народното събрание за пръв път е почнал да преглежда промени в изборното законодателство, когато би трябвало.

Няма да трансформирам този доклад в самореклама. Оценка я дава обществото и в днешната тревожна и променлива реалност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни цели ", сподели още президентът.

В тази трета година ние продължихме нашата виновна задача с поредност. Президентската институция продължи да отстоява правовата страна и ползите на жителите, да задава дневния ред по значими публични тематики, да подтиква дебата сред институциите и жителите, да сплотява към публично значими дела, да работи за модерното развиване на България, да отстоява българския интерес ", разяснява Радев.

Той оцени активността си като преграда против лобисткото законодателство. " Там, където виждах, че има нарушаване на Конституцията, сезирах Конституционния съд. Обществената реакция удостоверява правотата на моите тези ", сподели още президентът.

Той пипомни, че е поддържал деен разговор с жителите и институциите, употребявайки конституционното си пълномощие. В доклада си Радев сподели, че е наложил седем вета на закони.

Държавният глава припомнни и за диалозите, които е имал с президента на Русия Владимир Путин. Той съобщи още, че целите на президента не са самоцел, а са нужни поради функционалностите на страната. " Днес по - постоянно се задават въпроси от вида - за какво България продължава да бъде на последно място по качество на живот в Европейски Съюз, за какво колабират цели системи, за какво се унищожава българската природа, за какво живеем от рецесия в рецесия, за какво България продължава да се топи, а доста наши сънародници не престават да напущат страната, подсети той.

„ Мой главен приоритет ще продължава да бъде отстояването на правовата страна “, сподели Румен Радев и разясни, че ще постави старания в няколко значими посоки.

Радев открои още като фокус на работата си детското опазване на здравето, образованието, усилването на децентрализирането на общините, опазването на историческата памет и културното завещание.

" Развитието на въоръжените сили е мой висш приоритет като командир ", добави той.

На 13 ноември 2016-а Румен Радев и Илияна Йотова бяха определени за президент и вицепрезидент на Република България.

Двамата встъпиха в служба на 22 януари 2017 година

Отчетът на Радев за третата година от мандата си идва на фона на запитване от основния прокурор Иван Гешев  към съда - какво е " държавна измяна " и по кое време може да се проверява президента.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР